Filtracja, stabilizacja mikrobiologiczna soku i butelkowanie
Filtracja soku z noni
Otrzymany z wyciśniętego miąższu sok wędruje do instalacji filtrującej, której zadaniem jest pozyskanie czystego soku noni, pozbawionego zanieczyszczeń i pozostałości miąższu. Jest to kluczowe stadium produkcji soku z noni Tahiti Naturel. Filtracja ma dwa cele: usunięcie resztek masy owocowej oraz uzyskanie stabilności mikrobiologicznej soku.

Do odseparowania resztek miąższu z soku stosowany jest specjalistyczny system filtracji z przepływem stycznym (z ang. Tangential Flow Filtration - TFF). Stosowany w systemie filtr o rozmiarze porów rzędu 0,2 mikrometra pozwala pozyskać sok o nadzwyczajnych właściowściach organoleptycznych oraz świetnej jakości pod kątem mikrobiologicznym. Sok odfiltrowany tą metodą uzyskuje stabilność mikrobiologiczą zapobiegając tym samym wystąpieniu fermentacji. Natychmiast po filtracji sok jest przelewany do tysiąclitrowych szczelnych kontenerów, które są składowane w specjalnej chłodni. W ten sposób sok przechowywany jest do momentu butelkowania.
Butelkowanie czystego soku z noni
Butelkowanie przebiega w sposób zautomatyzowany. Sok jest konfekcjonowany z pólitrowych i litrowych butelkach. Na polski rynek trafia sok z noni w butelkach o pojemności 1 litra. Ostatnim etapem wytwórczym jest końcowa stabilizacja mikrobiologiczna soku. Dla tych celów Tahiti Naturel wybrało metodę pasteryzacji niskotemperaturowej tzw. "flash". Proces ten przeprowadza się z wykorzystaniem zaawansowanej technologicznie aparatury. Sok jest podgrzewany do temperatury ok 85 stopni Celsjusza, a następnie gwałtownie schładzany. Taka metoda pozwala zabezpieczyc sok przed szkodliwą fermentacją, a jednocześnie pozwala zachować bez uszczerbku wszelkie walory odżywcze soku. Dopiero teraz sok może trafić na półkę apteczną.
Uwaga - zmiana butelek i etykiet soku z noni Tahiti Naturel
